Co je to káva

Káva, respektive kofein, je zřejmě nejrozšířenějším přírodním stimulantem na světě. Jeho povzbuzující účinky jsou dobře známé už po dlouhá staletí. Káva, kterou pijeme, je vlastně pecka plodu, který je podobný naší třešni. Tato maličká zrnka, skrývající mnohá tajemství chutí a vůní, jsou semena kávovníku s bílými květy, červenými plody a sytě zelenými listy. Plody kávovníků jsou vejcovité. Pod tuhou slupkou je nasládlá dužina a v ní dvě zelená semena v pergamenové slupce. Nezralé plody rostliny Coffea jsou zelené, zráním mění barvu na špendlíkově žlutou, postupně červenají do barvy brusinek až fialoví do barvy zralých švestek. Barva a zralost plodů je pro kvalitu kávy velmi důležitá.

Jaké má káva účinky

Vzhledem k tomu, že se kofein velmi dobře vstřebává v žaludku a v tenkém střevě, pocítíme jeho účinky krátce po jeho požití (přibližně 30 – 40 minut). Jednoduše řečeno kofein stimuluje centrální nervový systém, čímž způsobuje celou řadu fyziologických efektů. Také účinně podporuje tvorbu energie, čehož hojně využívají aktivní sportovci i běžná populace – v průběhu sportovního výkonu kofein přispívá k mobilizaci tukových zásob a tím způsobí, že pracující sval tuk využije jako zdroj energie.

Historie kávy

Legenda připisuje objevení kávy pastýři jménem Kaldi z etiopského kláštera, který podle pověsti zpozoroval, že pasoucí se kozy po požití červených bobulí divokého keře rostoucího nedaleko pastvin jsou nápadně čilé. Tak to prozradil opatovi sousedního kláštera. Opat ze zvědavosti a chtěje se přesvědčit o pravdivosti pastýřova tvrzení, vyzkoušel plody záhadné křoviny sám na sobě.